Tänään aamulla kävelin lukusaleille vielä unenpöpperössä, ja ihmettelin samalla kuinka nopeasti eilisiltainen -5 oli vaihtunut +13 asteeseen. Hieman piti hieraista silmiä takapihalla, jossa näytti olevan mummoköörin kokoontuminen. Lähempi tarkastelu paljasti hillittömän kiinankaalikasan, ja kyseessähän oli kimchintekopuuhat. Nyt on Koreassa menossa kimchintekokausi, jolloin sitä tehdään ainakin koko seuravaan vuoden tarpeisiin.
Kimchi on täällä kansalllisruoan maineessa ja sitä tarjoillaan jokaisessa ravintolassa sivuruokana. Kimchi on siis kiinankaalta, joka ensin ”itketetään” ja sitten lisätään chileistä, sipulista, valkosipulista ja retiisistä koostuva mausteseos. Valmistusprosessi tapahtuun fermentoimalla, ja maistelijan makunystyröistä riippuu kuinka vanha kimchi hivelee aisteja –toiset sanovat, että se paranee vanhetessaan, ja siksi suosivat 5 vuotta vanhaa kaalia. Tyypillisesti korelaisessa talossa on kaksi jääkaappia: toinen kimchille ja toinen muille elintarvikkeille.
Pyysin lupaa kuvata, ja sen lisäksi sain toki maistiaiset. Tulista, mutta hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti